Συχνές Ερωτήσεις και Απαντήσεις

Αλλεργία είναι μια κατάσταση στην οποία το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού, δηλαδή το σύστημα της άμυνάς του, δυσλειτουργεί και αντιμετωπίζει ως «εχθρούς» μη βλαβερές ουσίες του περιβάλλοντος. Οι ουσίες αυτές ονομάζονται αλλεργιογόνα και μπορεί για παράδειγμα να είναι γύρεις γρασιδιών, ακάρεα σκόνης, επιθήλια γάτας ή σκύλου, φάρμακα, τροφές, δηλητήρια μέλισσας ή σφήκας κα.

Ο αλλεργιολόγος ασχολείται με την αντιμετώπιση των παρακάτω παθήσεων:
α. ατοπική δερματίτιδα
β. αλλεργική ρινίτιδα
γ. αλλεργικό άσθμα
δ. τροφική αλλεργία
ε. φαρμακευτική αλλεργία
στ. αλλεργία σε δηλητήρια υμενοπτέρων (μέλισσας – σφήκας)
ζ. κνίδωση
η. αναφυλαξία
θ. αλλεργική δερματίτιδα εξ’επαφής

Οι ασθενείς συνήθως όταν αναφέρονται σε αλλεργικά τεστ εννοούν τις δερματικές δοκιμασίες νυγμού. Οι δερματικές δοκιμασίες νυγμού είναι ένας εύκολος και γρήγορος τρόπος να ελεγχθεί αν κάποιος ασθενής είναι ευαισθητοποιημένος σε ένα ή περισσότερα αλλεργιογόνα. Τα αλλεργιογόνα αυτά μπορεί να είναι αεροαλλεργιογόνα (που προκαλούν ρινίτιδα ή/και άσθμα), τροφές, φάρμακα ή δηλητήρια μέλισσας ή σφήκας. Να σημειωθεί ότι εκτός από τις δερματικές δοκιμασίες νυγμού εφαρμόζονται και άλλα δερματικά τεστ ανάλογα με την περίπτωση.

Στην ανοσοθεραπεία χορηγούμε στον ασθενή δόσεις του υπεύθυνου αλλεργιογόνου ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Με αυτόν τον τρόπο το ανοσοποιητικό σύστημα εκπαιδεύεται να ανέχεται το αλλεργιογόνο και με την πάροδο του χρόνου μειώνονται τα συμπτώματα της αλλεργίας και η ανάγκη για χρήση ανακουφιστικών φαρμάκων. Η ανοσοθεραπεία είναι η μοναδική αιτιολογική θεραπεία των αλλεργικών παθήσεων, αφού δεν αντιμετωπίζει μόνο τα συμπτώματα, όπως τα υπόλοιπα φάρμακα (αντιισταμινικά, ρινικά spray κα), αλλά στοχεύει στην αιτία, δηλαδή στο αλλεργιογόνο. Η διάρκειά της είναι κατά κανόνα 3 -5 χρόνια, διάστημα στο οποίο θεωρούμε ότι ο ασθενής έχει αναπτύξει ανοχή στο αλλεργιογόνο. Η ανοσοθεραπεία έχει ένδειξη στη θεραπεία της αλλεργικής ρίνιτιδας και της αλλεργίας σε δηλητήρια υμενοπτέρων (μέλισσες – σφήκες).

Η ανοσοθεραπεία σε αεροαλλεργιογόνα για την αντιμετώπιση της αλλεργικής ρινίτιδας γίνεται είτε με υποδόρια ένεση μία φορά τον μήνα στο ιατρείο είτε με ενστάλλαξη σταγόνων υπογλώσσια καθημερινά στο σπίτι. Η ανοσοθεραπεία σε δηλητήρια υμενοπτέρων (μέλισσες – σφήκες) γίνεται μόνο με υποδόρια ένεση μία φορά τον μήνα.

Διαβάστε χρήσιμες ερωτοαπαντήσεις

Ⓒ INFOLYSiS 2020 | All Rights Reserved