Αλλεργική ρινίτιδα
Η αλλεργική ρινίτιδα είναι μια φλεγμονή της μύτης.
Αλλεργία σε Υμενόπτερα (Μέλισσα – Σφήκα)
Τα τσιμπήματα της μέλισσας και της σφήκας μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις.

Η αλλεργική ρινίτιδα είναι μια φλεγμονή της μύτης. Τα συμπτώματά της περιλαμβάνουν το μπούκωμα, την καταρροή, τα φταρνίσματα και τη φαγούρα στη μύτη. Κάποιες φορές τα συμπτώματα μπορεί να ήπια και άλλες να είναι σοβαρά και επίμονα, επηρεάζοντας σημαντικά την καθημερινότητα του ασθενούς. Επίσης, ανάλογα με το υπεύθυνο αλλεργιογόνο, τα συμπτώματα μπορεί να είναι εποχικά ή ολοετή. Οι ασθενείς με αλλεργική ρινίτιδα έχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν άσθμα. Υπολογίζεται ότι έως και το 40% των ασθενών με ρινίτιδα θα εμφανίσει αργότερα άσθμα.

 

Τα υπεύθυνα αλλεργιογόνα μπορεί να είναι γύρεις γρασιδιών, δέντρων, ζιζανίων, μύκητες, ακάρεα της σκόνης, τρίχωμα γάτας, σκύλου κα. Στο αλλεργιολογικό ιατρείο γίνονται δερματικά τεστ για να εντοπιστούν τα υπεύθυνα αλλεργιογόνα, δίνονται φάρμακα και οδηγίες για την ανακούφιση από τα συμπτώματα, αλλά και με επιστημονικά κριτήρια αποφασίζεται αν ο ασθενής είναι κατάλληλος υποψήφιος για να υποβληθεί σε ανοσοθεραπεία. Με την ανοσοθεραπεία χορηγούμε στον ασθενή σε μικρές δόσεις τα υπεύθυνα αλλεργιογόνα. Με αυτόν τον τρόπο, το ανοσοποιητικό του σύστημα εκπαιδεύεται να ανέχεται τα αλλεργιογόνα και τα συμπτώματα της ρινίτιδας υποχωρούν. Η ανοσοθεραπεία αποτελεί τη μοναδική αιτιολογική θεραπεία της αλλεργικής ρινίτιδας και όταν σχεδιαστεί σωστά μπορεί πραγματικά να ανακουφίσει τον ασθενή.

 

 

 

Η ατοπική δερματίτιδα εμφανίζεται κατά κανόνα στη βρεφική ηλικία. Τα παιδιά με ατοπική δερματίτιδα έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης τροφικής αλλεργίας, αλλεργικής ρινίτιδας και άσθματος στη μετέπειτα ζωή τους. Αυτήν την πορεία από την ατοπική δερματίτιδα σε άλλες αλλεργικές νόσους την ονομάζουμε ατοπικό μονοπάτι.

 

 

 

Η αλλεργική ρινίτιδα προσβάλλει 100.000.000 Ευρωπαίους. Τα συμπτώματά της είναι δυνατόν να επηρεάσουν σημαντικά την ποιότητα ζωής των ασθενών. Μελέτες έχουν δείξει ότι η αλλεργική ρινίτιδα είναι δυνατόν να ευθύνεται για κακή ποιότητα ύπνου, έλλειψη συγκέντρωσης, κακή απόδοση στο σχολείο ή στη δουλειά. Επιπλέον, οι ασθενείς που πάσχουν από αλλεργική ρινίτιδα έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης άσθματος.

 

 

 


Το άσθμα είναι μια χρόνια φλεγμονή των αεραγωγών που απαιτεί συστηματική ιατρική παρακολούθηση και θεραπεία. Υπολογίζεται ότι 70.000.000 ασθενείς στην Ευρώπη πάσχουν από άσθμα.

 

 


Η τροφική αλλεργία έχει αυξηθεί ανησυχητικά τα τελευταία χρόνια. 7.000.000 ασθενείς στη Ευρώπη, ανάμεσά τους και πολλά παιδιά, εμφανίζουν κάποια τροφική αλλεργία. 8% από αυτούς τους ασθενείς κινδυνεύουν να παρουσιάσουν αναφυλαξία, μια δυνητικά απειλητική για τη ζωή κατάσταση.

 

 

 

 

 

H φαρμακευτική αλλεργία εμφανίζεται συχνότερα στους ενήλικες. Ο αλλεργιολογικός έλεγχος αποσκοπεί κυρίως στην εξεύρεση ασφαλούς εναλλακτικού φαρμάκου για τον ασθενή.

 

 

 

 

 


Η αλλεργία σε μέλισσα ή σφήκα μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές αντιδράσεις. Οι ασθενείς με ιστορικό συστηματικών αντιδράσεων σε τσιμπήματα υμενοπτέρων πρέπει να υποβάλλονται σε ανοσοθεραπεία.

 

 

 

 

 

 


Το 20% του πληθυσμού θα εμφανίσει τουλάχιστον ένα επεισόδιο κνίδωσης κατά τη διάρκεια της ζωής του.

 

 

 

 

 


Η αναφυλαξία είναι μια σοβαρή, απειλητική για τη ζωή αλλεργική αντίδραση. Υπολογίζεται ότι 1/300 Ευρωπαίους θα εμφανίσει τουλάχιστον ένα επεισόδιο αναφυλαξίας κατά τη διάρκεια της ζωής του.

 

 

 

 Η αλλεργική δερματίτιδα εξ΄επαφής πυροδοτείται από την επαφή των αλλεργιογόνων με το δέρμα. Ο εντοπισμός των υπεύθυνων αλλεργιογόνων και η αποφυγή τους συμβάλλει σημαντικά στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του ασθενούς.

 

 

Ⓒ INFOLYSiS 2018 | All Rights Reserved