Αλλεργική ρινίτιδα
Η αλλεργική ρινίτιδα είναι μια φλεγμονή της μύτης.
Αλλεργία σε Υμενόπτερα (Μέλισσα – Σφήκα)
Τα τσιμπήματα της μέλισσας και της σφήκας μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις.

ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΤΖΙΩΤΟΥ MD, PhD, ΑΛΛΕΡΓΙΟΛΟΓΟΣ ΠΑΙΔΩΝ ΚΑΙ ΕΝΗΛΙΚΩΝ

Τα τελευταία 50 χρόνια έχει αυξηθεί δραματικά η επίπτωση των αλλεργικών νοσημάτων στις αναπτυγμένες χώρες. Η αλλεργία είναι η πιο συχνή χρόνια νόσος στην Ευρώπη προσβάλλοντας περίπου 150.000.000 Ευρωπαίους. Υπολογίζεται ότι μέχρι το 2025 οι μισοί Ευρωπαίοι θα πάσχουν από κάποια αλλεργική νόσο.

Για την αύξηση της επίπτωσης των αλλεργιών έχει ενοχοποιηθεί ο τρόπος ζωής στις αναπτυγμένες χώρες. Σύμφωνα με την υπόθεση της υγιεινής, το ανοσοποιητικό σύστημα (το σύστημα άμυνας του οργανισμού) ωριμάζει μέσω της επαφής του με τα μικρόβια. Στις αναπτυγμένες χώρες η έκθεση σε μικρόβια και παράσιτα είναι περιορισμένη, με αποτέλεσμα το ανοσοποιητικό σύστημα να δυσλειτουργεί και να εμφανίζονται αλλεργίες.

Η αλλεργιολογία ασχολείται με τη διάγνωση και αντιμετώπιση όλων των αλλεργικών νοσημάτων. Η ακριβής διάγνωση είναι πολύ σημαντική για δύο λόγους: πρώτον, γιατί όταν εντοπίζεται το υπεύθυνο αλλεργιογόνο, δίνονται συγκεκριμένες οδηγίες στον ασθενή για την αποφυγή του. Δεύτερον, σχεδιάζεται απόλυτα στοχευμένα η αντιμετώπιση της νόσου. Να σημειωθεί ότι η αντιμετώπιση των αλλεργικών παθήσεων δεν περιλαμβάνει μόνο τη χορήγηση φαρμάκων, αλλά και πλήθος άλλων παρεμβάσεων που στόχο έχουν την ανακούφιση από τα συμπτώματα της αλλεργίας.

 

 

Η ατοπική δερματίτιδα εμφανίζεται κατά κανόνα στη βρεφική ηλικία. Τα παιδιά με ατοπική δερματίτιδα έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης τροφικής αλλεργίας, αλλεργικής ρινίτιδας και άσθματος στη μετέπειτα ζωή τους. Αυτήν την πορεία από την ατοπική δερματίτιδα σε άλλες αλλεργικές νόσους την ονομάζουμε ατοπικό μονοπάτι.

 

 

 

Η αλλεργική ρινίτιδα προσβάλλει 100.000.000 Ευρωπαίους. Τα συμπτώματά της είναι δυνατόν να επηρεάσουν σημαντικά την ποιότητα ζωής των ασθενών. Μελέτες έχουν δείξει ότι η αλλεργική ρινίτιδα είναι δυνατόν να ευθύνεται για κακή ποιότητα ύπνου, έλλειψη συγκέντρωσης, κακή απόδοση στο σχολείο ή στη δουλειά. Επιπλέον, οι ασθενείς που πάσχουν από αλλεργική ρινίτιδα έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης άσθματος.

 

 

 


Το άσθμα είναι μια χρόνια φλεγμονή των αεραγωγών που απαιτεί συστηματική ιατρική παρακολούθηση και θεραπεία. Υπολογίζεται ότι 70.000.000 ασθενείς στην Ευρώπη πάσχουν από άσθμα.

 

 


Η τροφική αλλεργία έχει αυξηθεί ανησυχητικά τα τελευταία χρόνια. 7.000.000 ασθενείς στη Ευρώπη, ανάμεσά τους και πολλά παιδιά, εμφανίζουν κάποια τροφική αλλεργία. 8% από αυτούς τους ασθενείς κινδυνεύουν να παρουσιάσουν αναφυλαξία, μια δυνητικά απειλητική για τη ζωή κατάσταση.

 

 

 

 

 

H φαρμακευτική αλλεργία εμφανίζεται συχνότερα στους ενήλικες. Ο αλλεργιολογικός έλεγχος αποσκοπεί κυρίως στην εξεύρεση ασφαλούς εναλλακτικού φαρμάκου για τον ασθενή.

 

 

 

 

 


Η αλλεργία σε μέλισσα ή σφήκα μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές αντιδράσεις. Οι ασθενείς με ιστορικό συστηματικών αντιδράσεων σε τσιμπήματα υμενοπτέρων πρέπει να υποβάλλονται σε ανοσοθεραπεία.

 

 

 

 

 

 


Το 20% του πληθυσμού θα εμφανίσει τουλάχιστον ένα επεισόδιο κνίδωσης κατά τη διάρκεια της ζωής του.

 

 

 

 

 


Η αναφυλαξία είναι μια σοβαρή, απειλητική για τη ζωή αλλεργική αντίδραση. Υπολογίζεται ότι 1/300 Ευρωπαίους θα εμφανίσει τουλάχιστον ένα επεισόδιο αναφυλαξίας κατά τη διάρκεια της ζωής του.

 

 

 

 Η αλλεργική δερματίτιδα εξ΄επαφής πυροδοτείται από την επαφή των αλλεργιογόνων με το δέρμα. Ο εντοπισμός των υπεύθυνων αλλεργιογόνων και η αποφυγή τους συμβάλλει σημαντικά στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του ασθενούς.

 

 

Ⓒ INFOLYSiS 2020 | All Rights Reserved